Na víkend rádi vyrazíme na výlet do přírody nebo alespoň na dlouhou procházku, to se ale neobejde bez zdravé svačiny a tak peču rychlé, dobré a zdravé sušenky. Pokud se Vám sice zbíhají sliny, když slyšíte slovo sušenky, ale zároveň se vám rozsvítí v hlavě majáček, že to nesmíte, co by tomu řekla vaše postava…i tak čtěte dál. Sušenky jsou totiž postaveny na červené čočce, která je plná bílkovin, minerálů a stopových prvků. Opravdu se jich nemusíte bát, jsou zdravou alternativou svačiny nebo jimi můžete třeba nahradit snídaňové musli.
Co budeme potřebovat:
- ½ hrnku změklého másla
- 1 ½ hrnku mouky z červené čočky (koupíte v obchodě se zdravou stravou nebo si ji prostě namixujte v mixéru, jako to dělám já)
- ½ hrnku třtinového cukru (obvykle dávám méně nebo nahrazuji medem)
- 1 hrnek hořké čokolády
- špetka kypřícího prášku
- špetka soli
- špetka sody
Já obvykle pro zvýšení nutriční hodnoty přidávám ještě vejce, ale není nutné.
Jak budeme postupovat:
Nejprve si předehřejeme troubu na 175 stupňů a připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem.
Čokoládu rozdělíme na polovinu. Jednu část necháme rozpustit, druhou nasekáme na kousky.
Do mixéru dáme máslo s cukrem a mixujeme do pěny. Pokud dáváte vejce, tak přidáme a opět mixujeme, dokud se suroviny nespojí.
Vmícháme rozpuštěnou vychladlou čokoládu a opět umixujeme.
Pomalu přidáváme mouku, kypřící prášek, sodu a sůl a mícháme. Až bude směs kompaktní, přidáme nasekanou čokoládu.
Z těsta tvoříme malé kuličky, které klademe na plech a vždy lehce zmáčkneme, abychom získali sušenku. Pečeme asi 10 minut. Pak necháme vychladnout a teprve sundáváme z plechu.
Rada od Aleny:
Kuličky dělejte spíše menší, při pečení se roztečou. Já na poprvé udělala místo sušenek „koláče“
Trochu odborna na konec:
Díky červené čočce jsou sušenky nejen skvělým zdrojem bílkovin ale také železa, fosforu, zinku a vitamínu B6.
Dobrou chuť!