Tak jako každý si i my dáme občas rádi něco sladkého, a tak mi občas nebývá nic jiného než něco upéct. Vlivem mých mateřských povinností nemám moc času a tak jsem si tento víkend vzpomněla na extra rychlý „hrnkový“ makovec.
Původní recept zní takto:
V jedné míse smícháme 1hrnek mletého máku, 1 hrnek polohrubé mouky, 1hrnek cukru, 1 vejce, prášek do pečiva a 1hrnek mléka. Dobře promícháme a vlijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech. Pečeme asi 40 minut v předem vyhřáté troubě.
Rychlé, snadné, ale…
Mám manžela alergického na pšenici a intolerantního na mléko, a tak mi nezbývá než recepty modifikovat a dělat tak zároveň zdravějšími. Mléko nahradíme jednoduše rostlinným, ale s moukou je to trochu těžší. Dříve jsem používala špaldovou, která je alespoň nutričně hodnotnější a nemá tak agresivní lepek, ale nyní se snažím péct úplně bez klasické mouky. Takhle tedy vypadá můj makovec:
- 1 hrnek mletého máku
- ½ hrnku třtinového cukru (opravdu stačí, i tak je makovec dost sladký)
- 1 hrnek jáhlové mouky (pokud máte výkonný mixér, umixujte si jí za pár korun doma)
- 1 vejce
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 1 prášek do pečiva
Postup zůstává stejný, jen plech vysypávám místo mouky kokosem. Získáme makovec bohatý na mikroživiny a především s nízkým glykemickým indexem, takže Vás více zasytí a nebudete mít chuť na další neřest. Může být tedy vhodným začátkem mlsání při léčbě poruch příjmu potravy. Dopřejte si ho jako zdravou svačinu nebo snídani třeba s jogurtem. To je moje oblíbená variace.
Typ od Ály: nahraďte občas mák kokosem nebo mletými vlašskými ořechy. Stojí to za to!
Trochu odborna na konec:
Mák je neobyčejně bohatý na vápník, jáhly na hořčík, zinek, železo, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor a měď. Kokos taktéž obsahuje vápník, dále selen a zdravé tuky. Vlašské ořechy jsou takový mercedes mezi ořechy, díky ohromnému množství antioxidantů, omega 3 mastných kyselin a manganu.
Nekoukejte na jídlo jako na kalorie a hrozbu, ale jako na prospěšný přínos , bude Vám více chutnatJ