Často ke mně přicházejí klienti s obavou, že jsem jedna z mnoha výživových poradců, kteří se živí především prodejem výživových doplňků. Právem se tedy bojí, že jim na každé konzultaci budu vnucovat nějaký předražený produkt a poradenství je tedy bude stát spoustu peněz. Nejsem, opravdu nejsem distributor žádné firmy ani nenutím pilulky, koktejly, nápoje… Rozhodla jsem se tedy v tomto článku veřejně osvětlit, jaký názor na toto téma mám a jak tedy ve vztahu k doplňkům pracuji i se svými klienty.
V současné době se setkáváme s velkým problémem, a to s tím, že se neustále snižuje kvalita potravin běžně dostupných v obchodních řetězcích. Lidé dnes nemají problém s nedostatkem stravy a s tím souvisejícím nedostatkem energie nebo bílkovin, jako tomu bylo dříve. Náš problém je dát tělu adekvátní množství mikroživin, tedy vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Studie ukazují, že za posledních deset let klesl obsah mikroživin v potravinách v průměru o 40%, a tak i když konzumujeme dostatek nebo dokonce nadbytek potravin, můžeme se jednoduše dostat do deficitu těchto pro tělo nepostradatelných látek.

Dalším úskalím je přístup mnohých lidí ke každodennímu stravování. Místo toho, abychom upřednostňovali přirozené potraviny, jako jsou obiloviny, kvalitní maso, vejce, luštěniny, zeleninu a ovoce, kvalitní kváskové pečivo či přirozené neochucené mléčné výrobky…preferujeme pro náš hektický a uspěchaný život pohodlnější hotová jídla jako jsou rychlá občerstvení, polotovary a tzv. jídla do mikrovlnky, omáčky ve skleničkách, přeslazené sladkosti či pečivo z bílé mouky ze zmraženého polotovaru… Tyto potraviny mají mnoho společného- hodně energie, chemických přísad často mnoho cukru, soli nebo třeba nezdravých tuků, ale také to, že jsou připravené a upravené tak, aby měly dlouhou trvanlivost z hlediska chuťové, čichové přitažlivosti a samozřejmě zdravotní nezávadnosti (tím myslí, že se dlouho nezkazí, na jejich zdravotní prospěšnost mám samozřejmě opačný názor). Toto všechno ale vyžaduje zároveň takovou technologickou úpravu, která není slučitelná s udržením jejich výživové hodnoty, s udržením obsahu mikroživin. Jinými slovy, jíme tak pouze energii, sacharidy, tuky a bílkoviny, ale z hlediska vitamínů, minerálních látek a stopových prvků tělu opravdu mnoho neposkytneme.

A právě od tohoto se odvíjí i můj postoj k využívání výživových suplementů. Abychom tělu dodali vše, co potřebuje, máme vlastně dvě možnosti:
1. Vrátit se do kuchyně, kupovat opravdové potraviny nikoli polotovary, dbát na jejich kvalitu, vařit a připravovat čerstvá jídla, jejichž součástí je každodenně dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Otázkou samozřejmě je, co jsou kvalitní potraviny. Pro tento článek postačí, že jsou to všechny přirozené ne příliš technicky upravené potraviny, které jsou co možná nejčerstvější. Já osobně věřím i v kvalitu BIO potravin, ale to je určitě téma na samostatný článek. Tento způsob já rozhodně preferuji, ale na druhou stranu vím, že spousta lidí toho prostě nejsou nebo spíše nechtějí být schopni kvůli svému „rychlému“ způsobu života. Hm, jejich volba.
2. Pro tyto lidi pak doporučuji doplnit jejich nehodnotnou stravu a vhodné výživové doplňky, aby doplnili to, co neobsahuje jejich strava.
Proč preferuji první možnost? To je jednoduché. Je přirozenější, chutnější a kreativnější. Především také oceňuji další přínosy přirozené stravy, jako jsou fytochemikálie, které obsahují čerstvé ovoce a zelenina. Tyto látky jsou jednoduše řečeno ochranné přírodní látky. Představte si to jako látky, které například česnek dělají přírodním antibiotikem, cibuli nebo tymián dělají lékem na kašel, bylinky lékem na nejrůznější neduhy… Je to tak nějak něco navíc, co Vám pilulky nenabídnou. Proto je důležité, když už zvolíte variantu výživových doplňků, preferovat přírodní, jen ty mohou obsahovat také něco navíc. Jsem také přesvědčena o jejich mnohem lepší vstřebatelnosti mikroživin v nich obsažených, než u těch chemických.
Další otázkou samozřejmě je, jak si v džungli výživových doplňků vybrat. Těžko! Nevěřím tomu, že je vůbec někdo, kdo by se vyznal ve všem, co v této oblasti trh nabízí. A proto by každý odborník na výživu měl mít na základě zkušeností mít přehled alespoň v doplňcích, které jsou často doporučované a pro naši populaci často využitelné. Nechci v žádném případě tvrdit, že nějaká značka je nejlepší a jiné špatné, protože tomu tak určitě není. Všeobecně bych spíše řekla, že každá značka má něco dobrého a něco horšího než jiná. Přesně proto odmítám být distributorem jedné značky. Když svým klientům doporučuji výživové doplňky, snažím se cílit na jejich konkrétní problém a situaci a raději vyberu třeba i kombinaci doplňků napříč více značkami než abych jim vnucovala slepě jednu značku proti svému přesvědčení účinnosti. I já osobně mám některé značky a konkrétní výrobky od nich vyzkoušené. Ty, se kterými mám dobrou zkušenost, pak samozřejmě ráda v dobré víře i doporučím dál.
Při výběru bych tedy doporučila držet se několika základních zásad:
1. Cílit vždy na konkrétní problém a potřebu, kterou Vaše tělo má. Je lepší se poradit s nezávislým odborníkem, než utrácet peníze za doplňky, které Vám konkrétně nepomohou nebo nebudou vyhovovat.
2. Nebrat nesmyslně velké množství doplňků, ale raději zvolit jeden nebo dva, které jsou opravdu pro Vás.
3. Nevěřit vždy tomu, že dražší je lepší
4. Preferovat přírodní doplňky před uměle vytvořenými mikronutrienty
5. A především preferovat pestrou, zdravou a plnohodnotnou stravu před výživovými doplňky!!!

A co poruchy příjmu potravy a výživové doplňky? Tyto nemoci jsou obvykle velmi náročné pro tělo, jelikož díky nepřirozenému přístupu k jídlu obyčejně strádá deficitem živin. Proto je ve většině případů vhodné dočasně některé výživové doplňky zařadit. Není to jen z toho důvodu, aby se tělo rychleji dovyživilo a získalo zpět vitalitu, ale je jasně prokázáno, že nedostatek některých mikronitrientů má negativní vliv na naší psychiku, a proto může léčbu poruchy příjmu potravy zbytečně komplikovat, což je škoda a hlavně zbytečné trápení. Neučím své klienty používat výživové doplňky dlouhodobě nebo dokonce celoživotně, ale v mnohých případech je dočasné zařazení vhodné a jednoznačně prospěšné. Vždy se snažím s klienty najít variantu, která odpovídá kvalitě, se kterou jsem vnitřně spokojena já, a tím i druhotně klient, ale zároveň i variantu, která je pro klienta cenově dostupná. Ne vždy platí, že nejdražší je to nejlepší!!!
A jak to mám já osobně? V současné době jsem těhotná a zároveň kojím, což je velký nápor na moje tělo a jeho nutriční potřeby. Ačkoli denně vařím z čerstvých potravin, konzumuji pestrou a hodnotnou stravu, beru i vitamíny, minerály a stopové prvky. Bez nich jsem se cítila unavená, měla jsem velmi suchou kůži, praskaly mi paty… jednoduše mému tělu stále něco chybělo. Do budoucna, ale samozřejmě opět plánuji pokrýt potřeby mého těla pouze stravou
Pokud Válčíte s poruchou příjmu potravy, rozhodně nedoporučuji řešit problém pouze nějakým doplňkem s vírou, že pak už přece nemusíte jíst nebo můžete klidně zvracet či užívat projímadla. Takhle jednoduché to není. Porucha příjmu potravy je komplexní problém, který je potřeba řešit od základů. Doplněk Vám v tom může pomoci, ale rozhodně Vás nespasí! Neváhejte a začněte ji řešit, nikdo to za Vás neudělá. Pokud si nevíte rady, jak s Vaším jídelním režimem naložit a co vše pro to udělat. Mohu Vám nabídnout inspiraci a přesný návod v edici mých eBooků „Opět normálně jíst“.
Nebojte se říci si o pomoc, povedu Vás doslova za ručičku