Na víkend rádi vyrazíme na výlet do přírody nebo alespoň na dlouhou procházku, to se ale neobejde bez zdravé svačiny a tak peču rychlé, dobré a zdravé sušenky. Pokud se Vám sice zbíhají sliny, když slyšíte slovo sušenky, ale zároveň se vám rozsvítí v hlavě majáček, že to nesmíte, co by tomu řekla vaše postava…i tak čtěte dál. Sušenky jsou totiž postaveny na červené čočce, která je plná bílkovin, minerálů a stopových prvků. Opravdu se jich nemusíte bát, jsou zdravou alternativou svačiny nebo jimi můžete třeba nahradit snídaňové musli.

Co budeme potřebovat:

  • ½ hrnku změklého másla
  • 1 ½ hrnku mouky z červené čočky (koupíte v obchodě se zdravou stravou nebo si ji prostě namixujte v mixéru, jako to dělám já)
  • ½ hrnku třtinového cukru (obvykle dávám méně nebo nahrazuji medem)
  • 1 hrnek hořké čokolády
  • špetka kypřícího prášku
  • špetka soli
  • špetka sody

Já obvykle pro zvýšení nutriční hodnoty přidávám ještě vejce, ale není nutné.

 

Jak budeme postupovat:

Nejprve si předehřejeme troubu na 175 stupňů a připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem.

Čokoládu rozdělíme na polovinu. Jednu část necháme rozpustit, druhou nasekáme na kousky.

Do mixéru dáme máslo s cukrem a mixujeme do pěny. Pokud dáváte vejce, tak přidáme a opět mixujeme, dokud se suroviny nespojí.

Vmícháme rozpuštěnou vychladlou čokoládu a opět umixujeme.

Pomalu přidáváme mouku, kypřící prášek, sodu a sůl a mícháme. Až bude směs kompaktní, přidáme nasekanou čokoládu.

Z těsta tvoříme malé kuličky, které klademe na plech a vždy lehce zmáčkneme, abychom získali sušenku. Pečeme asi 10 minut. Pak necháme vychladnout a teprve sundáváme z plechu.

 

Rada od Aleny:

Kuličky dělejte spíše menší, při pečení se roztečou. Já na poprvé udělala místo sušenek „koláče“

Trochu odborna na konec:

Díky červené čočce jsou sušenky nejen skvělým zdrojem bílkovin ale také železa, fosforu, zinku a vitamínu B6.

Dobrou chuť!